Ευχολόγια-Ευχαριστίες

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!!!
Ευχαριστώ φίλους και συμπορευτές για την επίσκεψη στο καταφύγιό μου. Συμβουλές, παραινέσεις, οδηγίες ευπρόσδεκτες.
Η μόνη αποδεκτή πίστη εδώ: "Η ακλόνητη πίστη μας σε μία πεποίθηση δημιουργεί ένα μοντέλο του κόσμου το οποίο μας προκαλεί νοητική δυσλειτουργία" (Mark Joyner). .
Παράκληση : οι απόψεις που θα μοιραστείτε εδώ οφείλουν ν' αντέχουν στην ευθύνη της γλωσσικής μας κληρονομιάς (: Λέξεις που ασεβούν πάνω σ' αυτήν την κληρονομιά είναι μη αποδεκτές). Η γλώσσα μας παρέχει τη δυνατότητα έκφρασης διαθέσεων και συναισθημάτων οπότε θεωρώ θλιβερή ένδεια τη χρήση κακόηχων και μονότονων εκφράσεων. Δείτε το σαν μια προσωπική πρόκληση!

Η κυκλοφορία εδώ είναι ελεύθερη σε όσους ατενίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους στα μάτια. Απαγορεύεται η είσοδος σε οσφυοκάμπτες, διαθέτοντες μυαλό δομημένο σε κουτιά-κελιά, απόλυτους. Καλοδεχούμενοι οι σεβόμενοι τον εαυτό τους (δηλ. οι χαμογελώντες από το βάθους καρδίας, νόησης, οι καλοδιάθετοι μέρα-νύχτα, οι διαθέτοντες το δάκρυ το λυτρωτικό, το γέλιο και ουχί το γελοίο. Οι σεβόμενοι ζώα, φυτά, γήινους, εξωγήινους, το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το χιόνι, τη θάλασσα, το βουνό, τον κόκκο της άμμου.
Αν, όλως τυχαίως, έχετε και μια παθιασμένη σχέση με τα βιβλία θα περάσουμε καταπληκτικά!

Αναγνώστες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η αισιόδοξη ματιά της εβδομάδας... Ο μαθητής απ' το Λιτόχωρο... στο ΜΙΤ

Κατ' εμέ είναι η είδηση της εβδομάδας! Ο νεαρός απ' το Λιτόχωρο που κλήθηκε στο ΜΙΤ.

Όχι μόνο γιατί με κάνει να νιώθω περήφανη, αλλά επειδή είναι απ' το Λιτόχωρο, δηλαδή από την περιφέρεια της πατρίδας μας, και για το μήνυμα που έστειλε στους συνομηλίκους του.
Το όνομά του: Χάρης Τσαμπασίδης και το σχολείο του: το Λύκειο Λιτοχωρίου.
Να είσαι καλά για την χαρά που μας έδωσες. Να είναι καλά και οι γονείς σου και οι άνθρωποι που αναφέρεις ότι σου παρείχαν ανιδιοτελώς κάθε βοήθεια!
Βέβαια, ο Χάρης έχει συμμετάσχειι σε όλους τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ και σε διεθνείς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει 8 μετάλλια αλλά αυτό σαν γεγονός δεν ήταν πρώτη είδηση στα ΜΜΕ...
Και όποτε, μια ανάλογη είδηση βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαφανίζεται για να πάρει τη θέση της κάποια είδηση για φόνους, ληστείες, απάτες, ροζ ντιβιντί που θα απασχολήσουν για μέρες το χαζοκούτι.
Δεν είναι ανάγκη να βλέπουν τα παιδιά τέτοιου είδους πρότυπα... Βλάπτει σοβαρά την τάξη των πραγμάτων η αντικατάσταση ενός σούπερ-ήρωα από ένα τόσο ανθρώπινο πλάσμα με ήθος και σωστή εκφορά λόγου στο μυαλουδάκι τους.
Μια τέτοια συζήτηση δεν έχει αρκετό ενδιαφέρον για να την έχουμε σαν θέμα στα μεταξύ μας απαντήματα, έτσι ώστε να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, από το καφενείο, το φαγάδικο, τον δρόμο σε κάθε σπίτι...
Ο Χάρης, λοιπόν, μας αναφέρει ότι οι μαθητές που έχουν λάβει μετάλλια από αυτούς τους διαγωνισμούς αξιοποιήθηκαν, όχι στην Ελλάδα όμως. Τους έχουν ήδη εντοπίσει όσοι ενδιαφέρονται να να προωθήσουν την επιστήμη. Εδώ, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, αρκεί στο κατεστημένο η στασιμότητα και η μούχλα. Η αγκίστρωση στη θεσούλα μας και η επίπλευση της μετριότητας...
Η επιβράβευση τους (από την Βουλή, από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Φροντιστών) και η τιμή που τους γίνεται να εισάγονται τέτοια μυαλά άνευ εξετάσεων στα Ανώτατα Ιδρύματα (που έτσι κι αλλιώς γι' αυτά τα παιδιά είναι εύκολη υπόθεση) φέρνει άραγε κάποια σημαντικη τομή ώστε να αξιοποιηθούν στην πατρίδα μας;
Διαβάστε τα όσα είπε ο Χάρης.
Τα όσα μοιράστηκε μαζί μας αυτό το παιδί, τα φιλοξενουν αρκετές ιστοσελίδες. Σας στέλνω στο ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ, (ευχαριστώ κ. Α. Γαλανέ), θεωρώντας το υποχρέωσή  μου αφού το διάβασα πρώτα εκεί.
Θεωρώ, ωστόσο, υποχρέωσή μου να αντιγράψω και δύο αποσπάσματα που δείχνουν το ήθος του Χάρη αλλά και για να κοινοποιούνται τα ονόματα όσων στέκουν αρωγοί στις προσπάθειες των παιδιών :
"Πρέπει να μάθουμε να προσφέρουμε «ανιδιοτελώς» και χωρίς «αντιπαροχή». Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ελπίδα για κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη. Τόσον εγώ όσο και άλλοι ... δε θα είχαμε πετύχει τίποτα απολύτως αν κάποιοι άνθρωποι δεν αγωνίζονταν, δεν δούλευαν για μας, αν δεν μας έδιναν την ευκαιρία για όλες αυτές τις διεθνείς διακρίσεις. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους της Ε.Μ.Ε.
Οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς οικονομική χορήγηση από το κράτος, αγωνίζονται για να δώσουν την ευκαιρία σε κάποια παιδιά να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, τις φιλοδοξίες τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υπηρέτες της επιστήμης τους, εργάζονται χωρίς ανταμοιβή, χωρίς ιδιοτέλεια, πολλές φορές δε εκτός από το χρόνο τους που διαθέτουν, επιβαρύνονται και οικονομικά για μας.
Η απόσταση Λιτόχωρο-Αθήνα ή Θεσσαλονίκη είναι τόσο μεγάλη ώστε εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί την ανιδιοτέλεια αυτών. Η βοήθεια αυτών των ανθρώπων προς εμένα γίνεται τηλεφωνικά με επιβάρυνση δική τους, συχνά μου στέλνουν βιβλία από τη διεθνή βιβλιογραφία με επιβάρυνση δική τους. Αυτό δε που είναι ανυπολόγιστης αξίας είναι η ψυχολογική και ηθική τους υποστήριξη.
Τέτοιοι άνθρωποι είναι από την Ε.Μ.Ε. ο κ. Φελούρης Αργύρης καθηγητής Ε.Μ.Π, κ. Τυρλής Ιωάννης Γ.Γ. της Ε.Μ.Ε, κ. Ευάγγελος Ψύχας μέλος της επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. Εκτός αυτών είναι και οι κύριοι Κωστής Δημητρίου, Βασίλειος Βισκαδουράκης από Αθήνα. Και από Θεσσαλονίκη ο κ. Γρηγόριος Τσιτσίνιας και η κ. Ελένη Μήτσιου.
Σε όλους αυτούς κυρίως οφείλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και εύχομαι να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους. Τους έχουν ανάγκη τα νέα παιδιά. Με πολύ σεβασμό και εκτίμηση, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ελπίζω να δικαιώσω τη προσπάθεια τους.
Εύχομαι να βρεθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής μιμητές τους. Ειδικά στις σημερινές κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα μας, το έχουμε ανάγκη".
"Δε θα μπορούσα να μην πω και μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας μας που δεν είναι άλλο από τους νεότερους μαθητές και να τους πω: βάλτε στόχους και οράματα και με επιμονή και υπομονή αυτά θα πραγματοποιηθούν. Αρκεί να το πιστέψετε. Σας το λέω εγώ, ο Χάρης, ένας μαθητής που προσπάθησε".
Για περισσότερα: http://utidanos.blogspot.com/2011/01/mit.html

1 σχόλιο:

manousina είπε...

Μπράβο στο παληκάρι, τον είδα το πρωί στο ΣΚΑΙ .
Τέτοια θέματα δυστυχώς όμως δεν πουλάνε στις ειδήσεις..