Ευχολόγια-Ευχαριστίες

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!!!
Ευχαριστώ φίλους και συμπορευτές για την επίσκεψη στο καταφύγιό μου. Συμβουλές, παραινέσεις, οδηγίες ευπρόσδεκτες.
Η μόνη αποδεκτή πίστη εδώ: "Η ακλόνητη πίστη μας σε μία πεποίθηση δημιουργεί ένα μοντέλο του κόσμου το οποίο μας προκαλεί νοητική δυσλειτουργία" (Mark Joyner). .
Παράκληση : οι απόψεις που θα μοιραστείτε εδώ οφείλουν ν' αντέχουν στην ευθύνη της γλωσσικής μας κληρονομιάς (: Λέξεις που ασεβούν πάνω σ' αυτήν την κληρονομιά είναι μη αποδεκτές). Η γλώσσα μας παρέχει τη δυνατότητα έκφρασης διαθέσεων και συναισθημάτων οπότε θεωρώ θλιβερή ένδεια τη χρήση κακόηχων και μονότονων εκφράσεων. Δείτε το σαν μια προσωπική πρόκληση!

Η κυκλοφορία εδώ είναι ελεύθερη σε όσους ατενίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους στα μάτια. Απαγορεύεται η είσοδος σε οσφυοκάμπτες, διαθέτοντες μυαλό δομημένο σε κουτιά-κελιά, απόλυτους. Καλοδεχούμενοι οι σεβόμενοι τον εαυτό τους (δηλ. οι χαμογελώντες από το βάθους καρδίας, νόησης, οι καλοδιάθετοι μέρα-νύχτα, οι διαθέτοντες το δάκρυ το λυτρωτικό, το γέλιο και ουχί το γελοίο. Οι σεβόμενοι ζώα, φυτά, γήινους, εξωγήινους, το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το χιόνι, τη θάλασσα, το βουνό, τον κόκκο της άμμου.
Αν, όλως τυχαίως, έχετε και μια παθιασμένη σχέση με τα βιβλία θα περάσουμε καταπληκτικά!

Αναγνώστες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συντάγματος επανάληψη

Επειδή ακούω, διαβάζω, κρίνω όσα συνοδοιπόροι, γνώστες και άνθρωποι-κινητές βιβλιοθήκες μοιράζονται μαζί μας, αρκούμαι στο να ξαναφέρω κάμποσα άρθρα του Συντάγματος της πατρίδας μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να μπορούμε να ψελλίσουμε ότι είμαστε πολίτες υπεύθυνοι και αποφασισμένοι να τηρήσουμε.
Τώρα, όσον αφορά στις κινήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, τις κριτικές που γράφονται, δηλώνω αλληλέγγυα όπως αλληλέγγυα είμαι με οποιαδήποτε κίνηση που σκοπό έχει να καταδείξει την αποφασιστικότητά μας ως λαού να σταματήσουμε την ηθική και όχι μόνο οικονομική εξαθλίωσή μας. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, αρνούμενοι να παίξουμε το παιχνίδι όσων έχουν μάθει το πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση του "διαίρει και βασίλευε" για να κρατάνε τους λαούς διασπασμένους σε κομμάτια και να τους "κομματιάζουν" ευκολότερα. Ανοίξτε τα μυαλά σας, την καρδιά σας, την αγκαλιά σας,. τα χείλη σας σε χαμόγελο, το βλέμμα σας σε ελπιδοφόρο σπινθήρισμα αναγνώρισης και δύναμης... όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Κι ίσως είναι ο καιρός για να αντιληφθούμε πως τα ψίχουλα που μοιράζονται σε οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων, δεν είναι καν ορατα με γυμνό μάτι μπροστά στα λουκούλεια τραπεζώματα που κάνουν οι κερδοσκόποι και οι τοκογλύφοι ζωών, αξιοπρεπειών, επιβιώσεων και οικονομικής ευμάρειας αυτής της πλάσης.
Άρθρα Ελληνικού Συντάγματος :

1 παρ. 2 Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία
1 παρ. 3 Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το σύνταγμα.
2 παρ. 1 Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας 
4 παρ 1 Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
4 παρ. 2 Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
4 παρ. 5 Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. 
19 παρ. 1 Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως..
19 παρ.  2. Το δικαίωμα τούτου περιλαμβάνει την ελευθερίαν της γνώμης, της λήψεως και μεταδόσεων πληροφοριών και ιδεών άνευ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ οιασδήποτε ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΣΥΝΟΡΩΝ.
21 παρ. 4  Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.
22 παρ.1 Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωσή τους.
25 παρ.4 Το Κράτος αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.
52 Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης (…) τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση.
120 παρ.2 Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό (!)...αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων
120 παρ.4 Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
59 παρ.1 "Οι βουλευτές (...) δίνουν (...) τον ακόλουθο Όρκο: “Ορκίζομαι (...) να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".


Και να γιατί δεν χρωστάμε με βάση τα άρθρα του Συντάγματός μας : 
28 παρ.2 Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΕΜΠΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. (Γι’ αυτό και δεν το πήγαν στην Βουλή με δεδομένη την άρνηση ψήφου τότε από τη ΝΔούλα).
36 παρ.2 Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει".
36 παρ.3 Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά.
36 παρ.4 Η κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το άρθρο 43 παρ. 2 και 4.
43 παρ.2 Ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μέσα στα όριά της. Εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.
43 παρ.4 Με νόμους που ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης κανονιστικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων που καθαρίζονται σ’ αυτούς σε γενικό πλαίσιο. Με τους νόμους αυτούς χαράζονται οι γενικές αρχές και οι κατευθύνσεις της ρύθμισης που πρέπει να ακολουθηθεί και τίθενται χρονικά όρια για τη χρήση της εξουσιοδότησης.
43 παρ.5 Το κατά το άρθρο 72 παράγραφος 1 θέματα της αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εξουσιοδότησης κατά την προηγούμενη παράγραφο.

1 σχόλιο:

eApenanti είπε...

Περιεκτική η περίληψη του Συντάγματος
αλλά δυνατό το σχολιό σου !