Ευχολόγια-Ευχαριστίες

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!!!
Ευχαριστώ φίλους και συμπορευτές για την επίσκεψη στο καταφύγιό μου. Συμβουλές, παραινέσεις, οδηγίες ευπρόσδεκτες.
Η μόνη αποδεκτή πίστη εδώ: "Η ακλόνητη πίστη μας σε μία πεποίθηση δημιουργεί ένα μοντέλο του κόσμου το οποίο μας προκαλεί νοητική δυσλειτουργία" (Mark Joyner). .
Παράκληση : οι απόψεις που θα μοιραστείτε εδώ οφείλουν ν' αντέχουν στην ευθύνη της γλωσσικής μας κληρονομιάς (: Λέξεις που ασεβούν πάνω σ' αυτήν την κληρονομιά είναι μη αποδεκτές). Η γλώσσα μας παρέχει τη δυνατότητα έκφρασης διαθέσεων και συναισθημάτων οπότε θεωρώ θλιβερή ένδεια τη χρήση κακόηχων και μονότονων εκφράσεων. Δείτε το σαν μια προσωπική πρόκληση!

Η κυκλοφορία εδώ είναι ελεύθερη σε όσους ατενίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους στα μάτια. Απαγορεύεται η είσοδος σε οσφυοκάμπτες, διαθέτοντες μυαλό δομημένο σε κουτιά-κελιά, απόλυτους. Καλοδεχούμενοι οι σεβόμενοι τον εαυτό τους (δηλ. οι χαμογελώντες από το βάθους καρδίας, νόησης, οι καλοδιάθετοι μέρα-νύχτα, οι διαθέτοντες το δάκρυ το λυτρωτικό, το γέλιο και ουχί το γελοίο. Οι σεβόμενοι ζώα, φυτά, γήινους, εξωγήινους, το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το χιόνι, τη θάλασσα, το βουνό, τον κόκκο της άμμου.
Αν, όλως τυχαίως, έχετε και μια παθιασμένη σχέση με τα βιβλία θα περάσουμε καταπληκτικά!

Αναγνώστες

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Νέες ελπιδοφόρες ανακαλύψεις...

Το νέο το βρήκα αναρτημένο στην αξιέπαινη ιστοσελίδα http://blogthea.gr από τον χρήστη jose2205 τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Καλιφόρνια ΗΠΑ) έκανε μια έρευνα υπό τον καθηγητή Μάρθιους, του Ινστ. Βιολογίας των Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής σχολής που δημοσιεύτηκε στο Nature και στους Times του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Ρώϋτερ. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια (τι τραβάνε τα καημένα!) και δημιουργήθηκαν νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) από δερματικά κύτταρα! Αυτό είναι ότι πιο ελπιδοφόρο για νευρολογικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον αλλά και σοβαροί τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη! Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μπορούν να αναπρογραμματιστούν και να προσφέρουν απεριόριστη προσφορά αίματος και μυελού των οστών! (προσωποποιημένες μεταγγίσεις). εάν βέβαια καταστεί αυτό εφικτό και για τους ανθρώπους. Μέχρι τώρα γενικά πιστευόταν ότι μόνο τα εμβρυικά κύτταρα μπορούσαν να μετασχηματιστούν σε άλλους τύπους κυττάρων. Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι τα διάφορα κύτταρα κατά την αρχική φάση ανάπτυξης του οργανισμού, εξειδικεύονται σε επιμέρους λειτουργίες και τύπους αλλά διατηρούν μια υποκειμενική ευκαμψία. αν τα κατάλληλα γονίδια ενεργοποιηθούν ή αντίστροφα απενεργοποιηθούν τότε τα εξειδικευμένα κύτταρα μπορούν να μεταμορφωθούν σε άλλου είδους κύτταρα. Για "Τεράστιο βήμα" και "ελαφρώς σοκαριστική" έκανε λόγο ο καθηγητής νευρολογίας Τζακ Πράις, του King's College του Λονδίνου. Η νέα μέθοδος δείχνει ότι "μπορεις να αναπρογραμματίσεις οτιδήποτε να γίνει οτιδήποτε". Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα μπορούν να αντικαθιστούν κατεστραμμένους ιστούς στο συκώτι και να βρουν καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο και τον διαβήτη. Η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη από την 2η εναλλακτική λύση, με την οποία ενήλικα κύτταρα (π.χ. δερματικά) καθοδηγούνται να επιστρέψουν στην αρχική προσαρμοστικότητά τους και να γίνουν "πολυδύναμα" κύτταρα (σαν βλαστοκύτταρα). Εξάλλου η μεσολάβηση αυτών των πολυδύναμων κυττάρων συχνά προκαλεί καρκίνο, γι' αυτό άλλωστε πολύ πιστεύουν ότι δύσκολα θα εγκριθεί για ανθρώπους μια θεραπεία που βασίζεται σ' αυτά λόγω του υψηλού ρίσκου. Η νέα μέθοδος που είναι ασφαλέστερη εισάγει το DNA των δερματικών κυττάρων, μέσω ενός γενετικά τροποποιημένου ιού, 3 επιλεγμένα γονίδια που ενεργοποιούνται και λένε στα άλλα γονίδια τι να κάνουν. έτσι μετατρέπουν το 20% των δερματικών κυττάρων σε εγκεφαλικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα (10 φορές πιο αποδοτικά από τις εναλλακτικές μεθόδους). Οι νευρώνες που δημιουργούνται είναι απόλυτα λειτουργικοί (μπορούν να δημιουργούν μεταξύ τους συνάψεις και να ανταλλάσουν σήματα, συνεπώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Οι ερευνητές στο Στάνφορντ πειραματίζονται ήδη και με ανθρώπινα κύτταρα. Παραμένει ερωτηματικό βέβαια, αν τα εξειδικευμένα κύτταρα κρατούν αυτή την εγγενή ικανότητά της μεταμόρφωσης σε άλλου είδους κύτταρα γιατί δεν το κάνουν αυτό στην διάρκεια της ζωής τους;

1 σχόλιο:

ekath είπε...

Πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα.
Αλλά η σκέψη αυτή, δηλαδή το ότι αφού ξεκινάει η γέννηση ενός πλάσματος από το πρώτο κύτταρο και πολλαπλασιάζονται και αποκτούν επιπλέον εξειδίκευση έχουν τις αρχικές τους ιδιότητες, ήταν στο μυαλό μου από τότε που ήμουν μαθήτρια.
Τα ερωτηματικά μου ως προς την μέθοδο είναι αυτή η ανάγκη του γενετικά τροποποιημένου ιού... Τα ποντίκια δεν ζουν τόσο πολύ ώστε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου.
Θα μου πείτε ότι γίνονται πειράματα και σε ανθρώπινα κύτταρα.
Νομίζω όμως ότι μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή αποτελέσματα αφού γίνει χρήση της μεθόδου σε άνθρωπο και παρατηρηθεί η εξέλιξη της νόσου τουλάχιστον για μια δεκαετία
Γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να ξεχάσουν τα κύτταρα τον αναπρογραμματισμό τους και δεν μπορώ να φανταστώ το τι θα συμβεί...