Ευχολόγια-Ευχαριστίες

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!!!
Ευχαριστώ φίλους και συμπορευτές για την επίσκεψη στο καταφύγιό μου. Συμβουλές, παραινέσεις, οδηγίες ευπρόσδεκτες.
Η μόνη αποδεκτή πίστη εδώ: "Η ακλόνητη πίστη μας σε μία πεποίθηση δημιουργεί ένα μοντέλο του κόσμου το οποίο μας προκαλεί νοητική δυσλειτουργία" (Mark Joyner). .
Παράκληση : οι απόψεις που θα μοιραστείτε εδώ οφείλουν ν' αντέχουν στην ευθύνη της γλωσσικής μας κληρονομιάς (: Λέξεις που ασεβούν πάνω σ' αυτήν την κληρονομιά είναι μη αποδεκτές). Η γλώσσα μας παρέχει τη δυνατότητα έκφρασης διαθέσεων και συναισθημάτων οπότε θεωρώ θλιβερή ένδεια τη χρήση κακόηχων και μονότονων εκφράσεων. Δείτε το σαν μια προσωπική πρόκληση!

Η κυκλοφορία εδώ είναι ελεύθερη σε όσους ατενίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους στα μάτια. Απαγορεύεται η είσοδος σε οσφυοκάμπτες, διαθέτοντες μυαλό δομημένο σε κουτιά-κελιά, απόλυτους. Καλοδεχούμενοι οι σεβόμενοι τον εαυτό τους (δηλ. οι χαμογελώντες από το βάθους καρδίας, νόησης, οι καλοδιάθετοι μέρα-νύχτα, οι διαθέτοντες το δάκρυ το λυτρωτικό, το γέλιο και ουχί το γελοίο. Οι σεβόμενοι ζώα, φυτά, γήινους, εξωγήινους, το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το χιόνι, τη θάλασσα, το βουνό, τον κόκκο της άμμου.
Αν, όλως τυχαίως, έχετε και μια παθιασμένη σχέση με τα βιβλία θα περάσουμε καταπληκτικά!

Κάτι ενδιαφέρον μοιράζονται μαζί μας

Loading...

Αναγνώστες

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον Κωνσταντίνο Αξελό

Έφυγε και ο Κωνσταντίνος Αξελός χαράματα στο Παρίσι. Ο φιλόσοφος Αξελός γεννήθηκε το 1924. Διδάχτηκε γαλλικά και γερμανικά παιδιόθεν, και στην εφηβεία του είχε σαν αναγνώσματα τα κείμενα του Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Πλάτωνα, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι και τα ποιήματα των Ρίλκε, Ρεμπών Χέλντερλιν και άλλοι. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και μετείχε στην Αντίσταση, παρά τις διαφωνίες του. Υποστήριζε ότι "ο πραγματικός κομμουνιστής πρέπει να κρατάει στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο τα βιβλία του Ρίλκε". Στα Δεκεμβριανά το 1944 πέρασε από εικονική εκτέλεση και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο απ' όπου τελικά απέδρασε. Το 1946 εγκατέλειψε τις γραμμές του ΚΚΕ. Στα τέλη του 1945 επιβιβαζόταν στο πλοίο "Ματαρόα", με την βοήθεια του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, μαζί με τον Βυζάντιο, τον Καστοριάδη, τονΚουλεντιανό, την Κρανάκη, τον Παπαϊωάννου και τον Σβορώνο και άλλους για το Παρίσι. Λίγο μετά την αναχώρησή του καταδικαζόταν ερήμην σε θάνατο. Σπούδασε φιλοσοφία στην Σορβόνη και δίδαξε εκεί από το 1962-1973. Ήταν αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού περιοδικού Arguments (Επιχειρήματα). Ιδρυσε και διηύθυνε την φιλοσοφική σειρά Editions de Minuit από το 1956-1962 από την οποία εκδόθηκαν και τα περισσότερα από τα βιβλία του. Διαφωνούσε με τον Σαρτρ. Είναι είναι πασίγνωση η διένεξή του. Εγκαλούσε τον Σαρτρ για μη πρωτότυπη σκέψη και έκθεση παλαιότερων φιλοσοφικών ιδεών. Ο Σαρτρ τον κατηγορούσε επειδή είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό. Το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρηση στην Γαλλία το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο "Αυτός που έπέρχεται" (εκδόσεις Lew Belles Lettres). Στην Ελλάδα πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης" (εκδόσεις Νεφέλη) Έχουν εκδοθεί 24 βιβλία και πλήθρος κειμένων (στα γαλλικά, ελληνικά και γερμανικά) που μεταφράστηκαν σε 16 γλώσσες". Θερμά συλληπητήρια στην σύντροφο της ζωής του τα τελευταία 30 χρόνια δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Δασκαλάκη. Αλήθεια είναι η πρώην ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ και διευθύντριας της εφημερίδας "Μεσημβρινή"; Της παλαιότερης ηθοποιού; της ανηψιάς του κ. Λαμπρία (του συγχωρεμένου της Νέας Δημοκρατίας); της υπεύθυνης επικ./Προέδρου του Μητροπολιτικού Δίκτυου Γυναικών Νομού Αττικής; Κι ένα παράξενο που παρατήρησα σερφάροντας: Τα αναφερόμενα στον θάνατο του κ. Κώστα Αξελού είναι πανομοιότυπα... Λες και έχει δοθεί δελτίο τύπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: